Sous Vide Fläskfilé: Recept med tid och temperatur

Fläskfilé är verkligen en utmärkt typ av kött för att köra i sous vide eftersom man gärna vill få den saftig och mör men också genomstekt.

Tid och temperatur för ryggbiff i sous vide

TemperaturTid
62℃1,5-2 timmar

Som alltid är temperaturen och tiden beroende på vad du gillar och hur stor köttbit du har. Fläskfilé tycker vi passar strax över 60℃ grader och max 2 timmar. Går du upp mot 70℃ så tappar den sin saftighet och du får en torr och fast konsistens på köttet, medan under 60℃ antingen kräver mer tid eller att du får en lite underlagad bit.

När det kommer till fläskkött så är det ofta man pratar om trikiner. Trikiner är mycket ovanligt att hitta hos svenska grisar, så det är framförallt om du är utomlands eller köper utländskt kött. Trikiner dör vid 60-65℃ när köttet tillagas (70℃ om du grillar).

Prova dig fram som alltid!

Ingredienser

  • Fläskfilé
  • Marinad (ex. vitlök, timjan, salt, peppar, olja)

Instruktioner

  • Börja med att fylla upp vatten och sätta på sous viden på 60-62℃.
  • Borsta fläskfilén och skär bort fettdelar du inte vill ha med innan det är dags att marinera.
    Hur du väljer att marinera beror helt på vad du ska laga för typ av mat, men enklaste grunden är 2 vitlök, matolja, timjan, salt och peppar.
  • Du kan redan innan du ska köra fläskfilén marinera den. 1-12 timmar innan är inte fel att lägga den i marinad om du verkligen vill se till att den blir helt marinerad med smak. Du kan göra det direkt i sous vide påsen och försegla den så är det bara att köra när det är dags.
  • Lägg sedan ned vakuumpåsen med kött i vattenbadet och låt ligga 1-2 timmar. Därefter tar du upp den och låter den vila 5-10 min så du inte riskerar att släppa ut köttsaften när du öppnar och skär köttet.
  • Som alltid är det gott att steka köttet snabbt innan serveringen så den får lite yta. Kör på stekpannan på hög värme och stek nån minut så att sidorna får lite färg. Sedan kan du direkt skära upp den i bitar och servera så som du vill.